El document incorpora força novetats, com per exemple, que són en règim de concurrència competitiva, és a dir, les entitats "competeixen" per les subvencions de manera que cap entitat te garantida una quantitat mínima de subvenció, ja que aquesta estarà condicionada a la subvenció d'altres entitats.
El document aprovat pel govern també incorpora els criteris d'atorgament de les subvencions.
El govern va celebrar una reunió amb les entitats un cop els va entregar el document. Cal dir que ni les entitats ni la resta de grups polítics del consistori i ni tant sols es va poder debatre en cap comissió de treball o Ple, i per tant es desconeix la necessitat o justificació de dur a terme aquesta reforma.
D'aplicar-se literalment la proposta presentada pel tripartit de Palau, es podrien posar en perill moltes de les activitats i serveis que realitzen algunes de les entitats, atès que alguns dels criteris establerts en la proposta no responen a les necessitats socials que requereix el nostre municipi.
Alguns dels aspectes més incomprensibles de la proposta són:
- D'entrada, el document genera molta més feina de gestió per part de les entitats, ja que els documents a presentar són molts més que els s'havien de presentar en convocatòries anteriors.
- En aquesta convocatòria, cap de les entitats que va rebre subvenció l'any passat, encara que realitzi les mateixes activitats, te garantit el mateix import que l'any anterior. Hi ha entitats que tenen una gran activitat al llarg de l'any i que gestionen pressupostos considerables, que no poden estar amb aquesta intriga ja que la falta de recursos els condemnaria a una situació de fallida.
- En temps de crisi com l'actual, les entitats juguen un paper cabdal en l'àmbit social (educació en el lleure, integració i cohesió social, cultura a l'abast de tothom, etc) aportant recursos humans, tècnics i materials que no tenen cost per l'Administració. De no existir les entitats, molt probablement l'Ajuntament hauria d'assumir integrament molts dels serveis que ofereixen i per tant, encarint encara més els costos. És per això que les subvencions haurien d'anar destinades a enfortir i fer crèixer el teixit associatiu i no dificultar-ne la seva existencia.
- Els criteris establerts podrien fer que en determinades actuacions es valorés molt més una activitat puntual amb molta afluència de públic que una activitat regular al llarg de l'any.
- El document tampoc considera l'esforç econòmic de famílies associades a les entitats per tal de que aquesta es pugui dur a terme ni tampoc l'esforç de les entitats en l'atracció d'esponsors i patrocinadors.
- Una altra dada curiosa en l'àmbit de l'esport és que, tenint en compte la realitat del nostre municipi, s'estimulen, la participació en campionats internacionals i ascensos de categories quan el que s'hauria d'estimular es la pràctica de l'esport per tothom, com un complement a l'educació pels més joves, sense desigualtats (no generant-ne de noves valorant el doble les dones que els homes) i per totes les edats (cal treballar l'àmbit de la gent gran).
- L'opinió de les entitats s'hauria de considerar sempre que es fes un canvi substancial en les bases reguladores de la concessió de subvencions. No fer-ho es donar-los l'esquena i no valorar la tasca que fan.
- Així mateix també s'hauria de tenir en consideració l'opinió de la resta de grups polítics del consistori.
- El govern hauria de tenir clar quins són els aspectes que vol potenciar amb aquestes bases reguladores, consensuar-los i fer-los públics. A partir de l'enumeració dels aspectes a potenciar se'n podrien derivar els criteris objectius de valoració. No fer-ho d'aquesta manera es com un joc d'atzar que pot tenir com a conseqüències l'alteraració innecessària dels projectes que que duen a terme les entitats per tal d'ajustarse als criteris de les subvencions.
- El document fa referencia a dos altres documents que d'existir mai s'han fet públics, com són:
- Pla d'Actuació del Mandat
- Pla Estratègic de Subvencions
Des del Grup Municipal de CiU creiem que el document es precipitat, que s'ha fet d'esquena a les entitats (i la resta de forces polítiques del consistori) i que no respon a la realitat del nostre municipi.
Les bases econòmiques que sostenen el teixit associatiu del nostre municipi són fràgils i en un moment de crisi com l'actual, una falta de recolzament i pressió innecessària podria provocar una minva de voluntariat de totes aquestes entitats.
El govern hauria d'establir els aspectes socials, educatius, esportius, culturals i econòmics a potenciar i establint fulls de ruta per assolir-los, essent les entitats un dels mecanismes per ajudar a assolir les fites marcades.