La primera consistia en una modificació de crèdit per valor superior a 500.000 € provinents d'un conveni signat amb l'Agència de Residus de Catalunya i la segona consistia en la signatura d'un conveni amb CESPA.
Ambdòs convenis pretenen regularitzar la situació urbanística en la que es troba l'abocador per continuar l'explotació a la fase VB.
Dit d'una altra manera, permetre que l'abocador continuï la seva activitat a canvi d'un compromís de data de clausura i una important quantitat de diners.
Aquesta situació va ser detectada per l'anterior equip de govern i per la qual l'alcalde Jaume Grau va dictar un decret de suspensió de l'activitat. Per tal de trobar una solució a la irregularitat trobada es va demanar la intervenció del Conseller d'Obres públiques Joaquim Nadal.
Malgrat que els passos inicials que es van dur a terme varen ser encertat, la proximitat de les eleccions municipals i la voluntat del PSC de polititzar qualsevol tema referent a l'abocador, va provocar que no es pogués arribar a una solució satisfactoria pel poble de Palautordera abans de les eleccions.
Durant aquest periode el PSC ens va tractar de còmplices amb l'abocador i girar el cap a allò que estava succeint. Res més lluny de la realitat i el temps ens dona la raó.
Ha hagut de passar un any de les eleccions per que el govern de Palau hagi trobat una solució a la problemàtica.
I en què consisteix la solució?
A grans trets, la solució consisteix en els següents punts:- Permetre l'activitat fins al 31/12/2010. La data no és casual. És 5 mesos abans de les properes eleccions municipals.
- Que l'Agència de Residus de Catalunya pagui 1,5 milios d'Euros a l'Ajuntament de Palau per gastar en un marc d’accions relacionades amb el conveni signat.
- Que CESPA pagui aproximadament 6,2 milios d'Euros a l'Ajuntament sense concretar per quin tipus d'actuació s'han de gastar aquests diners.
- Que CESPA faci una reforestació complerta (amb arbres i no hidro sembra). Que CESPA cedeixi dos terrenys, un per posar-hi plaques solars i l'altres per fer-hi un dipòsit d'aigua.
I perquè l'Agència i CESPA haurien de pagar aquesta xifra de diners si l'abocador està en la fase final de la seva vida útil?
- La nostra interpretació de la situació és que de moment l'ARC (organisme públic depenent de la Generalitat) que ha de donar solucions a l'important repte de la gestió de residus, està comprant temps a Palautordera. En aquests moments l'ARC no té cap abocador alternatiu on abocar les deixalles a la comarca.
- L’alcalde ja ho va dir clarament en el Ple, l’ARC no te voluntat de tancar l’abocador, però malgrat tot, en aquest moment signar un conveni de tancament per desencallar la situació actual, es la millor solució per totes les parts. Per una banda, hi ha un principi d’acord per tancar-lo abans de les properes eleccions i en segon lloc, dona temps a l’ARC per que aquesta pugui trobar altres alternatives a l’abocador de Palau.
- CESPA és un a empresa que vetlla pels seus interessos i el que vol (i no se n’amaga) és explotar al màxim l’abocador. Pagarà la quantitat de 6,2 milions d’Euros per continuar l’activitat el màxim de temps possible i repercutint a tots els municipis que utilitzen aquest abocador aquesta quantitat de diners.
Quina és la nostra opinió?
- Per una banda estem contents per que hi ha sobre la taula la clausura de l’abocador.
- Tenim algunes reserves al conveni signat amb l’ARC especialment en les clàusules que deixen obertes a trencar el conveni si no es pot aconseguir els objectius pels quals s’ha signat el conveni, es a dir, si l’ARC necessita continuar explotant l’abocador, tot seria paper mullat a un preu de 1,5 milios d’euros.
- Les condicions de com s’han de gastar els diners que facilitarà l’ARC no ajuden a establir a solucionar per exemple el problema de l’aigua (no es demana que paguin en el cost de connexió amb ATLL o desencallar la problemàtica de TOTES les fonts d’abastament d’aigua del municipi).
- Obliga a gastar els diners de l’aportació anual abans del 31/12 de cada any. Això pot provocar com aquest any, que es gastin diners en coses que no siguin prioritàries.
- Referent al conveni de CESPA, el terreny destinat a construir el parc solar, no es podrà disposar d’ell fins la clausura de l’abocador (2011) i per tant els palauencs en podràn gaudir fins llavors.
- La construcció del parc solar queda supeditat a autorització d’òrgans superiors. En aquest cas, el conveni no preveu cap blindatge.
- No hi ha cap reserva de diners per la construcció del parc solar (estimada en 3 milions d’euros) de manera que es podria arribar al 2011 sense fons per construir el parc solar i novament tot quedés en paper mullat.
La clausura de l’abocador és una fita històrica pel municipi de Palautordera i les compensacions que se’n rebin (que mai seran prou) han de ser invertides de forma intel·ligent i global. S’ha de pensar en com invertir aquests 7,7 milions d’euros per que vagin retornant a la població al llarg dels propers anys i ajudin a compensar l’increment que tindrà la recollida d’escombraries i 1’augment de l’energia elèctrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada