Baròmetre d'opinió sobre la gestió del govern l'any 2009 a Palautordera

Ens agradaria conèixer quina és la teva opinió sobre la gestió del govern municipal (PSC, ICV, GdP) al llarg d'aquest 2009. Escoltar i conèixer l'opinió de les persones és clau per plantejar propostes de futur que ajudin a millorar la vida de les persones de Palau.

Accés a l'enquesta

dimarts, 29 de desembre del 2009

La Torre de Sant Josep: compromís electoral o caprici del govern?

A aquestes alçades de la legislatura, bona part de la població ja s'haurà adonat que el  govern del nostre municipi és atípic. A diferència dels governs que prenen decisions i basades en arguments racionals, aquest govern es caracteritza per la incapacitat de defensar, de forma objectiva, les propostes que realitza o d'argumentar per que duu a terme una o altra actuació.

I quan els regidors de CiU preguntem o expressem la nostra opinió sobre un tema, el govern sol recórrer a l'atac, (personal i familiar, si cal) en comptes de donar arguments convincents i racionals que és el que realment importa a la població.

Això és el que precisament fa el govern municipal en el seu darrer escrit a la revista l'Actualitat del Baix Montseny (nº 178).

El govern s'acaba de gastar més d'1.418.000 € per la compra de la Torre de Sant Josep i per justificar la seva compra pretén tractar-nos de mentiders amb un argument que queda  desmentit en el seu propi escrit. En la passada legislatura, el govern va fer una oferta als propietaris de la Torre de Sant Josep per valor de 900.000 € mitjançant un lloguer amb opció de compra. Aquesta oferta va ser rebutjada pels propietaris que van anar especulant amb el preu,  ens agradi o no. I tal com diu l'acta del Ple de 30/06/2006, el Sr. Grau diu que "es faria molt difícil de justificar la compra per un import d'1.382.387 €". A partir del moment en que la propietat rebutja l'oferta ja no hi ha negociació. Per tal de dur a terme una operació de compra-venta cal que les dues parts estiguin d'acord.

Però si tant interès tenia el Sr. Mayneris en comprarla, per que no ho va fer durant el període 1999 - 2003 en que va ser alcalde i l'hagués pogut comprar per un import més baix?

Al nostre entendre, és una inversió cara i fora de lloc donada la fragilitat econòmica actual i les , pràcticament, nul·les mostres de suport per part de la població. No podem continuar amb la mateixa inèrcia i maneres de fer que abans de la crisi. En un context en el qual els recursos econòmics de l'administració escassegen és necessari, més que mai, prioritzar els projectes i serveis que demana la ciutadania abans de prendre una decisió per treure el màxim rendiment dels impostos que paguem tots els ciutadans. I un cop adoptada la decisió, explicar-la, com a mínim per respecte.

I això és justament el que encara avui esperem: una explicació de per quin motiu s'ha comprat la Torre de Sant Josep. Quines necessitats resol? Quan costarà la seva restauració? Podrà sostenir el pressupost municipal el manteniment ordinari de l'edifici?

Només tenim algunes pistes que ens dona l'alcalde: NO hi volen fer un centre de dia, NO hi volen fer un geriàtric i és plantegen posar-hi l'Escola d'Adults i/o l'Escola de Música. Justament, els dos darrers serveis es presten, des de fa molts anys, en edificis educatius traient, d'aquesta manera, un major rendiment de les instal·lacions, sense que això suposi cap problemàtica (com a mínim manifestada fins ara).

Crear nous equipaments per la realització de serveis que en l'actualitat es presten satisfactòriament en edificis existents, és equivalent al que en el POUM seria un creixement extensiu i insostenible. I avui, tothom té clar que això ja no pot ser així. Cal adoptar models de gestió que reflecteixin els canvis socials i econòmics que s'estan produint.

Lamentablement, la despesa de la compra de la Torre de Sant Josep suposa un endarreriment d'altres projectes prioritaris, entre ells el Centre de dia, que si que constava, explícitament, en els programes electorals de pràcticament TOTS els partits polítics que van concórrer a les passades eleccions.

No podem dir el mateix de la Torre de Sant Josep, la compra de la qual no constava en els programes electorals de les eleccions municipals del 2007 del PSC (En Bones Mans), ICV (Un aire nou, un altre Palau és possible) ni CiU (El nostre compromís amb tu per la legislatura 2007-2011). A què respon doncs la seva compra? És així com es duen a terme els compromisos electorals? Qui és que diu mentides?

Els membres del Grup Municipal de CiU tenim la consciència tranquil·la. No estarem tant desencaminats amb els nostres arguments quan un regidor del govern, en un moment de lucidesa, va abstenir-se en la votació i per tant no va donar suport a la compra de la Torre Sant Josep.

Bon Nadal i Bon Any Nou!