Baròmetre d'opinió sobre la gestió del govern l'any 2009 a Palautordera

Ens agradaria conèixer quina és la teva opinió sobre la gestió del govern municipal (PSC, ICV, GdP) al llarg d'aquest 2009. Escoltar i conèixer l'opinió de les persones és clau per plantejar propostes de futur que ajudin a millorar la vida de les persones de Palau.

Accés a l'enquesta

dissabte, 31 de maig del 2008

Coaccions als empleats municipals

El regidor de règim interior, el Sr. Camacho, presumiblement, hauria coaccionat als empleats de la brigada municipal per tal que acceptessin la seva proposta de crear una bossa d'hores acumulant una hora diària que es deduiria de la jornada laboral de cada treballador per tal de disposar-ne en dies festius i en general, quan en volgués disposar.

Cal dir que aquesta mesura no està contemplada en el conveni laboral dels treballadors, que en un primer moment s'haurien resistit a acceptar la proposta motiu pel qual, presumtament, van ser presionats sota amenaça de rescició de contracte o acomiadaments.

El regidor, tampoc hauría posat en coneixement de la Comissió Paritària (òrgan establert en el Conveni dels treballadors per assumptes relacionats amb els treballadors i el conveni) la seva intenció d'introduir aquests canvis.

El Grup Municipal de CiU considera legítim que el govern municipal pugui plantejar modificacions sobre el conveni dels treballadors, sempre i quan es segueixi el procediment establert per fer-ho, considerant l'opinió del col·lectiu implicat, els delegats del personal per arribar a acords satisfactoris per totes les parts.

Aquesta situació de força autoritària que està desplegant el regidor està generant força malestar al col·lectiu de la brigada municipal que es trasllada en la seva productivitat i qualitat del servei motivat per la vulneració dels seus drets.

En resposta a la pregunta formulada pel nostre Grup Municipal en el darrer ple ordinari, el Sr. Camacho hauria decidit unilateralment no renovar el contracte d'un empleat municipal (paleta) contractat en règim d'obra i servei al discrepar d'aquesta mesura sense tenir en consideració la seva vàlua i aportació personal.

Els representants dels treballadors varen mostrar el seu suport al treballador acomiadat demanant al govern que reconsiderés la seva decisió del regidor de règim interior.

Paradoxalment, la publicació de l'oferta pública d'ocupació de l'Ajuntament pel 2008 (pàg. 77) efectuat en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona contempla 2 paletes.

L'estat d'abandonament de l'edifici de l'Ajuntament podria provocar el seu esfondrament

Camí de l'any de govern, l'edifici de l'Ajuntament continúa més deixat i abandonat que mai, tal com es pot apreciar en la fotografía, amb finestres obertes des de fa temps per on entra la pluja i ocells i falta de control de l'estat de l'edifici.

Volem recordar que hi ha informes tècnics de fa prop de dos anys que indiquen que la teulada de l'edifici de l'Ajuntament amenaça en esfondrar-se, amb el conseqüent perill per les persones que treballen en els pisos inferiors.

Després del trasllat inicial a la masia de Can Rahull de part de les dependències municipals, encara queden per traslladar el Jutjat de Pau, la Policia Local, l'Organisme de Recaptació i Gestió Tributaria i els Serveis Socials.

L'actual govern va desestimar dur a terme el projecte d'arranjament de la teulada per consolidar l'edifici preferint deslocalitzar i dispersar les dependències a Can Rahull.

Posteriorment havien d'adaptar el Centre Cívic per acabar de traslladar temporalment les dependències esmentades anteriorment, però a hores d'ara encara s'ha de començar la redacció del projecte. El cost total de les obres d'adaptació temporal del Centre Cívic com a dependències podrien ascendir fins a 60.000 Euros que sumat al sobre cost del trasllat a Can Rahull podrian fer augmentar l'import total del trasllat temporal per sobre del 150.000 Euros.

En el cas del Jutjat de Pau, lluny d'accelerar el trasllat, el govern va re ubicar-lo a la planta inferior adequant l'espai amb mobles nous, evidenciant d'aquesta manera la manca de voluntat d'un trasllat immediat.

Degut a la manca de personal en les plantes superiors de l'edifici s'haurien relaxat les mesures de control i seguiment del deteriorament de la teulada de l'edifici, especialment amb les pluges dels darrers dies i l'aigua que ha entrat per les finestres obertes de la planta superior i que s'ha traslladat a les plantes inferiors.

Aquesta situació estaria posant en perill tant les persones que hi treballen, com les persones que acudeixen als serveis esmentats.

El Grup Municipal de CiU demanarà al govern un informe tècnic de l'estat de conservació de la teulada i el pis superior, si les darreres pluges han produït algun tipus d'incidència i quines mesures de seguiment i prevenció s'estan duent a terme mentre no es produeixi el trasllat.

Palau, parlem-ne : valoració d'un any de legislatura

Acabem de publicar la revista Palau, parlem-ne en la que comentem els fets més destacats d'aquest primer any de legislatura, actuant de contrapunt a l'autopromoció que es fa el propi govern.

Com a resum d'aques primer any podriem dir que s'han accentuat les males pràctiques i trets autoritaris del nucli dur del govern de Palau, actuant com una veritable piconadora amb les persones que legítimament puguin tenir opinions diferents. El balanç d'aquest primer any es força magre en el que lluny d'aportar noves coses, s'han aturat projectes i actuacions d'interès col·lectiu.

dimecres, 28 de maig del 2008

Continua la opacitat informativa sobre l'Envelat

En el darrer ple ordinari vàrem preguntar al Regidor de Medi Ambient quines mesures pensava adoptar després de la reunió que va mantenir amb els veïns del carrer Dr. Robert per l'incompliment en matèria de sorolls de l'Envelat i en la que va anunciar als veïns que si les proves sonomètriques superàven els límits establerts pel mapa acústic ell faria cumplir la Llei.

El regidor no va concretar cap resposta per no evidenciar una posició diferent de l'alcalde, contradient-se amb ell mateix amb el que en un ple anterior va explicar sobre que era el medi ambient d'acord amb els principis de l'Agència de Residus de Catalunya (el medi ambient també fa referència a l'espai on vivim, com convivim, al confort i qüalitat de vida, al respecte, etc... i no només fa referència a la natura).

La pregunta la vàrem realitzar per que posteriorment a la reunió amb el regidor de Medi Ambient, els veïns vàren reunir-se amb el Sr. Alcalde que va manifestar als veïns que fins a l'estiu no prendria cap mesura i que posteriorment tractaria de tapar les finestres però que si malgrat tot, el nivell sonor superava el llindar permés que ell no faria res més, que en tot cas hauria de ser una instància superior qui li demanés.

Aquesta no és una resposta pròpia d'una persona que vol ser l'Alcalde de tots. L'Alcalde no s'esmera en buscar una solució (que n'hi ha) que satisfaci totes les parts.

Desde CiU estem d'acord i defensem que hi hagi un espai ampli en el que puguin dur-se a terme diferents activitats de caire cultural i social (com ara el ball dels diumenges) al centre neuràlgic de la població, és més, en l'espai que ocupa l'antic pavelló vàrem projectar un centre sociocultural per donar resposta a les diferents necessitats de la població amb totes les garanties d'accessibilitat, seguretat i cumpliment de la normativa vigent.

No obstant, la continua evasió del Sr. Alcalde es deu a que no ha fet les coses de forma correcta (i n'és plenament conscient):
  • No ha realitzat un projecte.
  • No ha dut a terme una exposició publica n'hi ha informat als veïns afectats per la ubicació d'aquest equipament.
  • No ha pres i no pren mesures correctores de les mancances i deficiències en matèria de seguretat, accessibilitat i cumpliment de normativa d'espai d'oci que té l'Envelat.
  • Ha realitzat unes despeses de prop de 60.000 € sense informar als partits polítics de la corporació.
  • Quan hem demanat aquesta informació ens n'ha ocultat part de la mateixa per rebaixar la xifra de despeses.
L'Envelat, tal com està ara, és una autèntica xapuza del segle XX impròpia d'una societat avançada que vetlla per la seguretat i confort de les persones de la seva comunitat.

La decisió unilateral del Sr. Alcalde (i permesa pels seus socis de govern) de recuperar aquest espai com a sala d'oci i festes permanent saltant-se els procediments legals i administratius vigents obeeix al caciquisme més retrògrad del segle XX.

L'actitut distant i poc conciliadora del Sr. Alcalde ha motivat als veïns a denunciar la seva situació de desatenció mitjançant una carta que reproduïm a continuació (clickar a la imatge per llegir el text)

diumenge, 25 de maig del 2008

Proposta per premiar els bons hàbits de separació de residus

El Grup Municipal de CiU ha presentat una proposta al govern per tal d'incentivar la separació de residus a les llars del municipi.

La proposta pretén fer pedagogia i alhora premiar aquelles families que adoptin bons hàbits en la gestió de residus acudint a les deixalleries de la zona (Palau i Sant Celoni) a abocar aquells residus que puguin ser separats i valoritzats i no es recullin habitualment al carrer (electrodomèstics, olis, metalls, mobles) sense excloure els previstos per la recollida selectiva.

El premi dels bons hàbits consisteix en una reducció de la taxa de la recollida d'escombraries l'any següent en funció de la contribució al medi ambient, és a dir, de la regularitat i vegades que s'acudeixi a la deixalleria.

L'adopció masiva de la proposta per part de la població, tindria conseqüencies positives en el sentit que s'haurian de dur a l'abocador (el de Palau o el que sigui) menys tones de residus produint una disminució del preu total a pagar com a municipi per gestionar els residus de rebuig (els no separats).

Malgrat tot, la proposta no podrà ser posada en funcionament de forma inminent per que l'equip de govern no la considera urgent.

Aquesta iniciativa, que ja funciona a d'altres municipis com Sant Celoni, s'està extenent en tot l'àmbit de l'Àrea Metropolitana. El seu funcionament es mitjançant un carnet de "Contribuent al medi ambient" on es van anotant les visites a la deixalleria que s'utilitzen posteriorment per descomptar del rebut de l'any vinent.

En el cas de Palau, les bonificacions que hem proposat són:

Aportacions anuals

% bonificació

4 vegades

3%

5 vegades

4%

6 vegades

5%

7 vegades

6%

8 vegades

7%

9 vegades

8%

10 vegades

9%

11 vegades

10%

12 vegades o més vegades

11%


Ens sorpren que la preocupació del govern pel tema de l'abocador no s'estengui a aquest tipus d'iniciatives presentades pel Grup Municipal de CiU. Potser és per què a diferència de l'abocador, aquesta iniciativa no dona diners.

Clausurem l'abocador i gestionem bé els recursos!

En el passat ple es van sotmetre a votació dues a votació dues propostes relacionades amb l'abocador.

La primera consistia en una modificació de crèdit per valor superior a 500.000 € provinents d'un conveni signat amb l'Agència de Residus de Catalunya i la segona consistia en la signatura d'un conveni amb CESPA.

Ambdòs convenis pretenen regularitzar la situació urbanística en la que es troba l'abocador per continuar l'explotació a la fase VB.

Dit d'una altra manera, permetre que l'abocador continuï la seva activitat a canvi d'un compromís de data de clausura i una important quantitat de diners.

Aquesta situació va ser detectada per l'anterior equip de govern i per la qual l'alcalde Jaume Grau va dictar un decret de suspensió de l'activitat. Per tal de trobar una solució a la irregularitat trobada es va demanar la intervenció del Conseller d'Obres públiques Joaquim Nadal.

Malgrat que els passos inicials que es van dur a terme varen ser encertat, la proximitat de les eleccions municipals i la voluntat del PSC de polititzar qualsevol tema referent a l'abocador, va provocar que no es pogués arribar a una solució satisfactoria pel poble de Palautordera abans de les eleccions.

Durant aquest periode el PSC ens va tractar de còmplices amb l'abocador i girar el cap a allò que estava succeint. Res més lluny de la realitat i el temps ens dona la raó.

Ha hagut de passar un any de les eleccions per que el govern de Palau hagi trobat una solució a la problemàtica.

I en què consisteix la solució?

A grans trets, la solució consisteix en els següents punts:
  1. Permetre l'activitat fins al 31/12/2010. La data no és casual. És 5 mesos abans de les properes eleccions municipals.
  2. Que l'Agència de Residus de Catalunya pagui 1,5 milios d'Euros a l'Ajuntament de Palau per gastar en un marc d’accions relacionades amb el conveni signat.
  3. Que CESPA pagui aproximadament 6,2 milios d'Euros a l'Ajuntament sense concretar per quin tipus d'actuació s'han de gastar aquests diners.
  4. Que CESPA faci una reforestació complerta (amb arbres i no hidro sembra). Que CESPA cedeixi dos terrenys, un per posar-hi plaques solars i l'altres per fer-hi un dipòsit d'aigua.

I perquè l'Agència i CESPA haurien de pagar aquesta xifra de diners si l'abocador està en la fase final de la seva vida útil?

  1. La nostra interpretació de la situació és que de moment l'ARC (organisme públic depenent de la Generalitat) que ha de donar solucions a l'important repte de la gestió de residus, està comprant temps a Palautordera. En aquests moments l'ARC no té cap abocador alternatiu on abocar les deixalles a la comarca.
  2. L’alcalde ja ho va dir clarament en el Ple, l’ARC no te voluntat de tancar l’abocador, però malgrat tot, en aquest moment signar un conveni de tancament per desencallar la situació actual, es la millor solució per totes les parts. Per una banda, hi ha un principi d’acord per tancar-lo abans de les properes eleccions i en segon lloc, dona temps a l’ARC per que aquesta pugui trobar altres alternatives a l’abocador de Palau.
  3. CESPA és un a empresa que vetlla pels seus interessos i el que vol (i no se n’amaga) és explotar al màxim l’abocador. Pagarà la quantitat de 6,2 milions d’Euros per continuar l’activitat el màxim de temps possible i repercutint a tots els municipis que utilitzen aquest abocador aquesta quantitat de diners.

Quina és la nostra opinió?

  • Per una banda estem contents per que hi ha sobre la taula la clausura de l’abocador.
  • Tenim algunes reserves al conveni signat amb l’ARC especialment en les clàusules que deixen obertes a trencar el conveni si no es pot aconseguir els objectius pels quals s’ha signat el conveni, es a dir, si l’ARC necessita continuar explotant l’abocador, tot seria paper mullat a un preu de 1,5 milios d’euros.
  • Les condicions de com s’han de gastar els diners que facilitarà l’ARC no ajuden a establir a solucionar per exemple el problema de l’aigua (no es demana que paguin en el cost de connexió amb ATLL o desencallar la problemàtica de TOTES les fonts d’abastament d’aigua del municipi).
  • Obliga a gastar els diners de l’aportació anual abans del 31/12 de cada any. Això pot provocar com aquest any, que es gastin diners en coses que no siguin prioritàries.
  • Referent al conveni de CESPA, el terreny destinat a construir el parc solar, no es podrà disposar d’ell fins la clausura de l’abocador (2011) i per tant els palauencs en podràn gaudir fins llavors.
  • La construcció del parc solar queda supeditat a autorització d’òrgans superiors. En aquest cas, el conveni no preveu cap blindatge.
  • No hi ha cap reserva de diners per la construcció del parc solar (estimada en 3 milions d’euros) de manera que es podria arribar al 2011 sense fons per construir el parc solar i novament tot quedés en paper mullat.

La clausura de l’abocador és una fita històrica pel municipi de Palautordera i les compensacions que se’n rebin (que mai seran prou) han de ser invertides de forma intel·ligent i global. S’ha de pensar en com invertir aquests 7,7 milions d’euros per que vagin retornant a la població al llarg dels propers anys i ajudin a compensar l’increment que tindrà la recollida d’escombraries i 1’augment de l’energia elèctrica.

divendres, 16 de maig del 2008

Et trobarem a faltar Pep

Avui és un dia trist. El nostre amic i company Josep Amargant i Garriga, ex alcalde de Santa Maria de Palautordera, ens ha deixat.

En Josep ha estat un lluitador nat, compromès amb el seu país i el seu municipi al que ha dedicat una part important de la seva vida, una persona estimada, respectada i d'aquelles que saben fer-se escoltar.

Va ser alcalde durant 11 mesos de l'any 1982 del qual destaquen les següents actuacions: el projecte d'urbanització del Virgili, la reforma dels jardinets, la construcció de la plaça Dr. Fleming, el camp de futbol, l'escola bressol del Virgili i el Centre Cívic Mestre Salvador Fàbregas.

Pep, et recordarem sempre!

dimarts, 6 de maig del 2008

L'alcalde admet que va posar en risc la vida dels palauencs

En el Ple que s'ha celebrat avui dia 6 de maig hi havia sobre la taula la modificació del conveni de Torderades amb Sant Esteve.

Torderades és un projecte pioner a Catalunya per establir una programació cultural estable i de qualitat mancomunada amb el poble veí de Sant Esteve.

Fruit d'aquest esforç conjunt, els dos pobles poden contractar espectacles de millor qualitat, interès popular i caché dels artistes aprofitant instal·lacions comunes.

Fins ara les instal·lacions utilitzades han estat el Teatre Pare Casals de Sant Esteve, però aquestes actuacions també es poden dur a terme en espais d'interès com l'Auditori Ovidi Montllor (del Parc del Reguissol) de Palautordera.

Justament la modificació del conveni pretenia (curiosament quan ja ha finalitzat la temporada i novament es mostra la política de fets consumats en la que treballa l'equip de govern actual del PSC amb el vist i plau d'ICV) repartir les actuacions culturals entre els dos municipis.

CiU ha manifestat que està d'acord en que la programació cultural es reparteixi entre els dos municipis, respectant l'esperit inicial de Torderades i mantenint un número d'espectacles similars als que hi havia fins llavors (ha passat de 8-10 actuacions a 4).

L'espai proposat pel govern (PSC + ICV + GdP) per dur a terme les actuacions a Palau ha estat l'Envelat. El nostre grup ha manifestat que estarà d'acord amb dur a terme les actuacions a l'Envelat quan hi hagi un informe tècnic que acrediti que l'espai cumpleix la normativa exigible a un espai públic d'aquestes característiques, principalment les que facin referència a seguretat i accesibilitat.

La nostra proposta és fonamenta en les mancances evidents respecte a les sortides d'emergència, la senyalització, l'aforament, les mesures de prevenció d'incendis, la superació del nivells sonors permesos, etc.

El grup de CiU ha exposat que aquesta proposta busca garantir la seguretat dels ciutadans que consumeixin productes culturals i que no és un caprici.


Hem indicat com exemple d'incompliment d'aquesta normativa el tancament amb candau (per ordres de l'alcalde i/o regidor de governació) de les portes de la sortida principal durant el Concert de Festa Major del Remei de 2007, cosa que l'alcalde ha assentit indicant que ja hi havia les portes d'emergència laterals.

És conscient l'alcalde de la decisió que va prendre? És conscient que va posar en risc la vida de les persones que hi havia dintre? Què haguès passat si la gent hagués hagut de sortir ràpidament?


La situació actual es deguda a l'adaptació d'un espai esportiu a espai cultural sense cap mena de projecte tècnic, exposició pública, concurs per la seva realització, etc. i ara tot són preses i problemes.

Sense cap mena de dubte, una manera de fer.